Añadiendo a la cesta

Tertulia de Ediciones Carena

Ediciones Carena reanudará la tertulia literaria el próximo lunes, 5 de mayo a las 19.30h,

que tendrá lugar en el centro Sant Pere Apòstol (c/Sant Pere Més Alt, 25), cerca del Palau de la Música Catalana.

 

En esta ocasión estará dedicada a la lectura de los siguientes libros:

etín Informativo Enero 2014

La refundació de la democràcia

L'ètica com a alternativa a la corrupció.

de José Vicente Mestre Chust.

Des de diverses instàncies s’està reclamant una refundació de la democràcia al considerar que aquest sistema polític no és capaç, en aquests moments, de donar solucions efectives als problemes de la ciutadania. La crisi està sent molt dura, i diversos sectors de la societat es poden veure expulsats del sistema.

La corrupció política és un dels problemes més seriosos que té la nostra democràcia, ja que provoca el descrèdit de la classe política. Mentrestant, els bancs estafen a milers de ciutadans, i els seus directius reben indemnitzacions milionàries per haver enfonsat els bancs que han hagut de ser rescatats amb diners públics. I aquests mateixos bancs rescatats (i d’altres) són els que fan que milers de famílies siguin desnonades al no poder pagar la hipoteca. L’estat del benestar és retallat per calmar uns mercats insaciables, i la ciutadania té la sensació que el Govern defensa els interessos dels bancs i les grans empreses abans que els dels ciutadans. 

En aquestes circumstàncies es demana la intervenció de l’ètica, de la disciplina filosòfica que hauria d’estar present en totes i cadascuna de les decisions polítiques. La democràcia és el sistema polític ètic per excel·lència, i alguna cosa està passant quan la desafecció de la ciutadania envers la classe política és cada vegada més gran. Hi ha col·lectius que consideren que els polítics no els representen. Potser el que cal és refundar la democràcia i recuperar la concepció ética del sistema democràtic.

Un país sense manual d’instruccions

de Miguel González Quintana.

Aquest és un llibre que no vol quedar-se sols en “el què” —això vostè ja ho sap doncs ho viu cada dia—, sinó que vol aprofundir en? “el perquè”. Alguns exemples:

• Vostè ja sap que estem en crisi, però per què és més profunda i durarà més aquí que a la resta del món?

• Coneix als polítics que tenim, però podem tenir-ne altres diferents?

• Pateix la política a les seves carns i butxaques, però sap per què s’exerceix el poder com si tot fos part del botí electoral?

• Els nostres resultats educatius deixen molt que desitjar, però estem preparant al jovent pel futur que els espera?

Verdades como pueblos

de Daniel Pueyo.

Vivimos momentos inéditos en nuestras existencias monótonas, siempre tendentes a la expansión. Estandartes como Detroit, capital del automóvil que ridiculizó el viaje convertido en frenético desplazamiento, entran en bancarrota irreversible. Escapar, como acostumbrábamos, es imposible. Se agotó hasta el refugio de la deuda pagada con deuda, vista la porquería que arrastraba este plumero.

Es momento de salir del pozo sin fondo, con recursos escasos y una cuerda que tiene pinta de ahorcar. Acotados por el inmovilismo, solamente queda la imaginación como reducto donde agarrarnos. Aprovecharla es obligación de cada cual. Compartirla mediante el diálogo supone establecer centros neurálgicos, donde fluyan algo más que mercancías, ahora que ningún camino va a Roma, porque están de regreso.

 

compartir en: