Ressenyes de l’obra de teatre

«Federico, de viu en viu» de José Moreno Arenas


Federico, de viu en viu: pólvora per a coets de bellesa

Fernando Arrabal

Dramaturg        

…me l’he llegida d’una tirada: Federico, de viu en viu, una obra excel·lent; la música de la seva sang, sense enfonsar en el buit; l’heura de tanta vida, el gessamí a l’abast del roser, amb serpentàries de foc; el seu amor perdut en paral·lel? 

…en efecte, tinc molt present encara la meva visita a Valderrubio, les preferències del’autor pels textos surrealistes, que es ficaven venes endins; no ho sabia ni ho vaig saber mirantrere els vidres; m’ho va anunciar Moreno Arenas; davant meu no es va parlar mai d’ells en la Promenade de Vénus … potser per no referir-se un cop més al bandoler del’aire, l’estimat Dalí; recordo el comentari tan sagaç, sense tallar trenes, de l’amic Alfonso, tot el que li fou revelat, sense la por del carrer, sense recórrer a les tisores; del bell amor de Federico amb Juan Ramírez de Lucas, que a més era jove, actor i ros, en cascades d’or, amenaçant la seva cintura amb la llum de les palmeres; s’entén que li fes perdre el cap; tan sol entre les gents; en ser a prop dels seus encants ens imaginem la fòbia dels estrets trasplantant al’aire els seus testos en aquells temps i panorames…

…m’alegra i celebro que la poesia sigui consubstancial a Federico i a les nostres vides i obres; i que també Espanya es beneficiï del temps preciós de Moreno Arenas investigant la vida de l’escriptor i màrtir, amb un romanent de pólvora per a coets de bellesa…

…celebro que amb tant d’èxit s’hagi estrenat Federico, de viu en viu a Málaga i Los Ángeles entre el blat ros de l’era, els clavells, les malva-roses i les malvalocas.

(Traducció catalana a càrrec d’Ana Prieto)                                             (24-05-2023)


Federico, de viu en viu, la ‘comèdia impossible’ de José Moreno Arenas

Roger Simeon

Dramaturg

Fer que la primera entrada de Federico García Lorca a l’escenari sigui apareixent d’una claveguera, em resulta fascinant. Per què surt de sota terra? S’hi amagava? És un mirall de la seva condició de clandestí? O bé és per fer tocar de peus a terra a la persona/mite? Que acte seguit en Federico estigui maldant perquè li acceptin el text d’una obra nova en va potser fa pensar que es tracta d’aquesta última lectura.

«Fer el teatre del futur és oferir a la societat els problemes que hi haurà d’aquí a unes dècades. A qui li importa, això, si seran problemes d’una altra societat diferent de la nostra?».

Es pregunta una conservadora Margarita Xirgu davant la voluntat d’en Lorca de canviar d’estil i fer unes obres diferents. Però clar, no se n’adona que el seu raonament també invalida els textos del passat, que parlen de problemes d’unes altres èpoques. Fa poc he sentit comentaris irats contra una versió nova que s’ha fet de la Casa de Bernarda Alba. He de reconèixer que la distància i el poc temps que em queda al final del dia no m’han permès seguir massa la trifulca però sí que he entès que aquesta nova versió situa als personatges i els fets en temps i espais diferents dels originals. He llegit que hi ha gent que vol comparar-ho a les relectures constants que es fan de Romeu i Julieta (jo mateix me’n declaro culpable indirectament amb la meva obra Romeo & Juliet zai Shanghai) i afirmen que el text de Shakespeare sí que es pot descontextualitzar perquè apel·la a problemes universals i atemporals mentre que el text lorquià és intrínsec a una època molt concreta i a una part d’Espanya molt delimitada. No ho sé. Està clar que molts elements es perden pel camí quan allunyem qualsevol obra del seu marc temporal i espaial però això també passa inevitablement amb les traduccions (amb major o menor mesura) i no per això deixen de ser necessàries. Si algun creador ha sentit la pulsió de recrear La casa de Bernarda Alba no és qüestió de si l’ha situat a Andalusia o a Les Maldives, sinó de si aquesta recreació és reeixida, si aporta res de valor a l’obra original, si ens remou per dintre, si ens fa sentir vius, si ens emociona.

Al pròleg ja se’ns indicaven les intrusions de Bernarda Alba i altres personatges de Lorca a l’obra i es parlava d’Unamuno com a referència i, un cop apareix Bernarda Alba, entenc millor la referència. Aquí, els personatges són conscients de ser creacions dintre d’una obra, tal i com feia Unamuno a Niebla o Milan Kundera. I aquests moments de metateatre aporten una pàtina extra al text, una nova relectura. I s’agraeix. I molt.

«Vostè no és la Bernarda. L’ànima de la Bernarda l’ha creat en Federico i l’he polida jo» li diu Margarita Xirgu a Bernarda Alba presentant un gran dubte: què és real? Si tenim davant nostre a la Bernarda, si la veiem i la sentim (és a dir, si compleix els requisits empírics per l’existència) com pot ser que no sigui real? O, si més no, no tan autèntica com el personatge dibuixat pel dramaturg i encarnat per l’actriu. Què vol dir, que només hi pot haver una Bernarda, que és la interpretada per la Xirgu? I què passa amb les altres Bernardes que hi ha hagut després? I afegeix la Xirgu: «només és la Bernarda, el seu personatge, quan és damunt l’escenari. Vostè només és una persona de carn i os; no és un personatge teatral.» D’acord però, cal que una obra sigui representada perquè els seus personatges esdevinguin reals? Sí que el teatre es multiplica per mil quan s’escenifica, però el teatre llegit també crea grans personatges (en un àmbit molt més íntim i personal). I la resposta de la Bernarda és irrefutable: «Vostè fa de Bernarda; jo sóc la Bernarda. Vostè interpreta el dolor per la mort de l’Adela; jo el porto a dins i em rosega per la tragèdia de la meva filla.» I no cal afegir-hi res més.

Pot un autor/creador canviar d’estil? Com ja he dit abans, aquesta és una de les grans qüestions de l’obra: Federico vol abandonar els drames que li han donat tanta fama i escriure comèdies impossibles. La lluita entre seguir remenant el passat o aventurar-se al futur jugant-se ser incomprès. I aquí són els mateixos personatges dels drames els que es rebel·len i decideixen marxar abans que l’autor els finiquiti. Una bona representació visual de la transició artística. Del matar el passat per avançar cap al futur.

«on va anar aquell petó que no li vaig fer?»

«La bellesa del teatre no rau en el glamur que l’envolta. El teatre és formós per si mateix; és intrínsicament bell.» 

I un Federico decebut, enfadat, rendit, exposa les frases més dures i, potser, les més encertades:

«Desisteixo de les meves pretensions de canviar el món; ni tan sols és possible fer-ho des de plantejaments surrealistes. A més a més, no us mereixeu que us canviïn el món on viviu; heu trobat la felicitat xipollejant en el fariseisme de la vostra pròpia misèria espiritual.»

«Vosaltres no teniu perdó perquè heu escollit entre viure en llibertat o encadenats al prejudici i al què diran… I us ha fet por ser lliures.»

I potser l’única reconciliació possible és la que planteja Moreno Arenas: la fusió del passat amb el futur, el drama amb l’absurditat; aquesta tertúlia que el mateix Federico personatge diu que farà eternament amb en Beckett, o la representació visual de la Bernarda marxant damunt la bicicleta d’en Buster Keaton: la comèdia impossible.

                                                                                   (24-05-2023)


Federico, de viu en viu: teatre i investigació

Frederic Caralt

Dramaturg

Tot i que l’obra i el seu autor són l’objectiu principal d’una ressenya, estic segur que José Moreno Arenas i Federico, de viu en viu, entendran i sabran disculpar el meu atreviment en iniciar aquestes línies reflexives amb la meva enhorabona a Ediciones Carena, una felicitació múltiple: primer, per la decisió encertada de donar a conèixer a Catalunya una obra teatral de tan magnífiques costures; a més, per la determinació d’oferir-la traduïda al català, si bé –és just reconèixer-ho–, malgrat la bona traducció de Genís Campillo, en l’idioma original es paladegen les escenes amb més autenticitat; finalment, per la seva implicació en la factura d’aquesta bella i acurada publicació, inclosa amb el número 20 en una col·lecció exigent: Teatro/Teatre. La bonica portada, elaborada per l’acreditat artista José Manuel Darro, és un reflex fidel de la història que es viu entre les pàgines de l’edició.

Estic segur que, per als seguidors del teatre de José Moreno Arenas, la lectura de Federico, de viu en viu suposarà una ruptura amb la dramatúrgia indigesta, amb les seves creacions que beuen del “teatre surrealista i fins i tot esperpèntic”, que comporten una “crítica profunda a l’absurd del comportament humà” i que “són mostra d’un teatre al·legòric, les situacions límit del qual constitueixen un atac frontal contra allò establert”. Tot i això, estudiosos de la seva obra ja han alertat del contrari, sostenint que entre línies subjau la substància de la poètica indigesta. És el que tenen de bo els grans autors: ser capaços de crear en els lectors/espectadors reaccions en un sentit i el contrario ferint-les criteris oposats davant d’un mateix fet.

Políticament incorrecte, Moreno Arenas posa en dubte “l’oficialitat lorquiana”, aplaudida –“més amb el cor que amb el cap”– per un ampli sector d’incondicionals de Federico García Lorca, i decideix “acostar-se a l’ésser humà que hi ha a Federico”, amb la intenció de “tenir criteri propi”. Amb això no fa res més que seguir els consells de l’autor d’Així que passin cinc anys. Tres anys llegint l’obra completa del seu paisà, la correspondència i les entrevistes que va concedir a la premsa, van impulsar Moreno Arenas a escriure Federico, de viu en viu amb dos objectius clars: “reivindicar l’obra surrealista de García Lorca i desembullar la troca de la seva darrera relació sentimental amb Juan Ramírez de Lucas (el ros d’Albacete)”.

José Moreno Arenas trasllada el resultat de la seva investigació a uns diàlegs, tant bells com profunds, entre Federico i Margarita Xirgu, sense oblidar-nos de la contrastada qualitat dels monòlegs que tant el dramaturg com l’actriu dirigeixen els espectadors i Bernarda Alba, que ocupa una localitat al pati de butaques. Personatge absent, com Pepe el Romà a La casa de Bernarda Alba, el ros d’Albacete “impregna els racons de l’escenari”. Pou i lluna, elevats a la categoria de personatges, són testimonis del doble conflicte del “drama inconclús”, disputa que, amb genial habilitat, passa de Lorca i Xirgu a Bernarda Alba i Buster Keaton.

Poca cosa més que afegir. Dos temes delicats, com són les preferències teatrals de Lorca i la seva última relació amorosa, que Moreno Arenas porta al teatre amb encert inqüestionable i incontestable, ja que a la qualitat del text dramàtic uneix, sense cap prejudici, una investigación seriosa i rigorosa.

Per llegir i rellegir.

(Traducció catalana a càrrec de Jesús Andrés Pico Rebollo, poeta i dramaturg)

     (10-11-2023)